fbpx

6 tips om cultuur te consumeren vanuit huis

Musea, theaters, bioscopen en andere culturele evenementen bezoeken zit er op dit moment niet in. Maar daar laten wij het natuurlijk niet bij zitten. En wij zijn daarin gelukkig niet de enigen. We gingen op zoek: hoe kun je vanuit huis cultuur consumeren? En hebben de 6 leukste tips om binnenshuis van cultuur te genieten op een rijtje gezet voor jullie. 

 

1. Komt dat horen: podcasts 

Zijn jullie – net als wij – groot fan van podcasts? Nog niet? Dan is dit misschien wel hét moment om er eens eentje op te zetten. Welke moet ik dan luisteren, vraag je je misschien af. Onze Roos schreef eerder een blog over musea die aan de podcast gaan (meteen wat extra leesvoer). Daarin vind je museale instellingen, zoals het Van Gogh Museum en het Joods Cultuur Kwartier, die een podcast hebben gemaakt. Als je dan nog niet bent uitgeluisterd, vind je hier een aantal culturele podcasttips die Cultuursnuiver voor je op een rijtje heeft gezet.  

 

Luister bijvoorbeeld naar: ‘Van Gogh belicht: de brieven’ over brieven van Vincent van Gogh aan zijn broer. In negen afleveringen van tien tot twaalf minuten lezen Nederlandse schrijvers, acteurs en muzikanten voor uit de brieven en vertellen wat hen persoonlijk raakt.

 

2. Luisterboeken via de bibliotheek

De Bibliotheek heeft op de app LuisterBieb nu een extra selectie luisterboeken toegevoegd. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Op ons luisterlijstje staan: ‘Concept M’ van Aafke Romeijn, ‘Onder de Paramariboom’ van Johan Fretz en ‘Geen gewoon Indisch meisje’ van Marion Bloem. Deze boeken en nog veel meer vind je nu in de LuisterBieb. Welk boek ga jij lezen?

 

3. Nog meer luistertips: virtuele storytelling

Ken je virtuele storytelling al; anders dan een boek, anders dan een luisterboek, meer richting een experience. Bekijk en beluister deze maar eens: ‘The boat’. En dit is ook een prachtig geïllustreerd verhaal: ‘The bear and his scarf. Wij kenden dit soort verhalen nog niet, jij wel? 

 

4. Virtuele museumtours op een rijtje

Wist je dat veel musea prachtige virtuele tours aanbieden? Tiqets maakte een tip 20 virtuele museumtours. Je vindt de tips in deze blog. En zo zijn we maar wat blij dat we weer een bezoek kunnen brengen aan het Guggenheim (New York), het Dalí Theatre-Museum in Figueres en het Vaticaan museum in Rome. En bekijk ook eens The Palace Museum in Beijing, dat museum is voor ons helemaal nieuw. Je kunt trouwens ook dichter bij huis blijven, het Rijkmuseum en het Van Gogh Museum hebben ook een mooie online tour.  

 

 

5. Thuisbioscoop tips

Maak een thuisbioscoop en bekijk een van onze culturele aanraders op Netflix: 

 

Abstract: The Art of Design

In deze serie volg je acht verschillende kunstenaars en designers: hoe denken ze, hoe leven en hoe interpreteren ze kunst en design? 

 

 

The Creative Brain

Neurowetenschapper David Eagleman verdiept zich in het creatieve process van innovators en onderzoekt breinbrekende en riskante manieren om creativiteit op te wekken.


 

Sky ladder: The of Cai Guo-Qiang

Je hebt kunstenaars die schilderen, beeldhouwen en zo kunnen we nog even doorgaan. Wie het helemaal anders doet is de Chinese kunstenaar Cai Guo-Qiang. Hij staat bekend om zijn spectaculaire vuurwerkshows en weet in deze adembenemende documentaire op Netflix zichzelf weer eens te overtreffen.

Extra tip: Netflix uitgespeeld of zin in een filmhuisfilm? Via Picl bekijk je filmhuisfilms thuis. Je betaalt per film en krijgt 48 uur toegang; geen abonnement nodig dus. En zo steun je ook nog eens jouw favoriete filmhuis.

 

6. Doe-tips van het Groninger Museum

Wil je zelf creatief aan de slag na het consumeren van al die cultuur hierboven? Het Groninger Museum (Malous lievelingsmuseum) nodigt je uit om mee te doen met doe-opdrachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week geeft het museum een nieuwe creatiev missie om je uit te leven met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. En daar kun je zelfs prijzen mee verdienen. De eerste opdracht: maak je eigen bevrijdingsrok. Lees hier meer over de opdracht. Wij houden de opdrachten in de gaten de komende tijd. 

 

Mochten we nog meer tips hebben om thuis cultuur te consumeren, dan laten we jullie dat uiteraard weten via onze socials. Houd (@burodertig) in de gaten!