Art Rotterdam 2019

Art Rotterdam 2019

Van 6 tot 10 februari vond de Art Rotterdam Week plaats. Tijdens deze vijf dagen stond Rotterdam in het teken van kunst en veranderde de stad in een waar walhalla voor kunstliefhebbers. Verspreid door Rotterdam kon je verschillende tentoonstellingen, open ateliers, kunstbeurzen en pop-up shows bezoeken. Op deze verschillende locaties was een variërend aanbod van kunst, technologie en performances te vinden. Donderdag 7 februari gingen wij langs bij de spil van de Art Rotterdam Week; de kunstbeurs Art Rotterdam.

Het 20-jarig jubileum van Art Rotterdam werd gevierd door variërend werk van verschillende nationale en internationale galerieën tentoon te stellen, met speciale aandacht voor de jonge, veelbelovende kunstenaars. Deze jonge kunstenaars presenteerden hun werk in de tentoonstelling Prospects & Concepts, waar verschillende disciplines, van schilderkunst tot videokunst, fotografie en performances, een uiteenlopend aanbod creëerde. Dit zorgde niet alleen voor interessante mix, waarbij je keer op keer verrast werd, maar ook kreeg je de mogelijkheid om deze jonge kunstenaars te spreken en zo nog meer de diepgang achter het werk te begrijpen. En, in combinatie met het prachtige pand van de Van Nelle fabriek kwamen deze beeldende kunstwerken nog beter tot hun recht.

Naast de Prospects & Concepts tentoonstelling, presenteerden de galerieën het werk van hun kunstenaars in verschillende booths. Uit al deze interessante kunstwerken, hebben wij twee werken uitgelicht waar wij van gecharmeerd waren. Pretty pink!

 

Blog Art Rotterdam 2019
Untitled – Katinka Lampe

 

Katinka Lampe
Dit kunstwerk, gemaakt door Katinka Lampe, heeft geen titel noch naam. De Rotterdamse kunstenares heeft hier bewust voor gekozen zodat de toeschouwer vrij is om eigen associacites te vormen. Ze probeert met haar werken de idetiteit van haar modellen vast te leggen en is geïnspireerd geraakt door de diversiteit van de mensen die ze in Rotterdam ziet rondlopen. Het model poseert zoals de modellen op werken van Breinter en Manet. Wij zijn superbenieuwd welk werk de inspiratie is geweest van Lampe!
Dit werk van Lampe viel ons in het bijzonder op. De roze achtergrond, de prachtige gedetailleerde kleding en de blik van het meisje vormen een schilderij waar je naar wil blijven kijken. Dit kon je met eigen ogen zien bij de Galerie Ron Mandos (Booth 36)!

 

Blog Art Rotterdam 2019
Lord Captain Brown – Nel Aerts


Nel Aerts
Lord Captain Brown, is een kunstwerk gemaakt door Nel Aerts. Het werk van deze Belgische kunstenares kenmerkt zich door het gebruik van verschillende materialen en media, die ze graag op verrassende manieren met elkaar combineert. Ze schildert, maakt sculpturen en tekent. Haar werk is expressief, soms humorisitsch en vaak erg kleurrijk.
Dit specifieke werk viel ons op vanwege de speelsheid en de eenvoud, met enkele details die het geheel net afmaken. En, door de roze muur komen de kleuren in het schilderij nog mooier naar voren toe. Dit kunstwerk was te bekijken bij de Galerie PLUS-ONE (booth 39)!

 

Rondje kunst!
Was je uitgekeken bij Art Rotterdam, dan kon je met de metro naar Metrohalte Wilhelminaplein en doorlopen naar de Wilheminakade. Je kwam dan eerst in de Cruise Terminal The New Current en Qade tegen, vervolgens kon je doorlopen naar Haute Photographie. Mocht je nog niet verzadigd zijn van alle kunst, dan kon je doorlopen richting Katendrecht. Bij Fenix Food Factory kon je neerstrijken voor wat lekkers en als je opgewarmd was, kon je vooral nog even langs Rotterdam Photo. Rotterdams, rauw en gratis! Hieronder tref je wat meer informatie:

In de Cruise Terminal was gedurende de Art Rotterdam Week The New Current te bewonderen, een tentoonstelling met een mix van installaties, sculpturen, video’s en performances. Deze werken zijn gecreëerd door de nieuwe generatie Nederlandse kunstenaars, en gaan over de impact van de digitale wereld op onze sociale contacten, carrières en dagelijks leven. Ook was in de Cruise Terminal het Qade Solo Project te zien. Dit is een toegankelijke beurs voor hedendaagse kunst en design met in totaal 50 solopresentaties. En dit zijn niet alleen beroemde kunstenaars, maar ook (nog) onbekende kunstenaars krijgen hier een plek om hun werk te showen.
De entree voor beide tentoonstellingen is gratis.

Voor zowel de ervaren als nieuwe foto liefhebbers was er Haute Photographie, gelegen naast het Nederlandse Fotomuseum. Hier was het werk van vele nationale en internationale fotografen te zien, zonder booths. De werken worden namelijk opgehangen als in een museum, zodat jij als bezoeker allerlei foto’s door én langs elkaar ziet. Een erg leuke en nieuwe ervaring op het gebied van foto exposities!
Een dagticket kost €15.

Naast de kunstbeurs Art Rotterdam, waren er nog andere tentoonstellingen en evenementen te bezoeken tijdens de Art Rotterdam Week. Zo heb je Rotterdam Photo, een fotofestival met werken van zowel nationale als internationale fotografen, die tentoongesteld worden in zeecontainers. Het thema van dit jaar: City limits. Verder zijn er op dit fotofestival muzikale performances, workshops en foodtrucks te vinden. Vorig jaar verzorgden wij de communicatie voor dit festival. Onze mening is dus een beetje gekleurd, maar wij zeggen: aanrader!
Pluspunt: de toegang tot dit festival is gratis.

Voor degene die houden van creatieve technologie op het gebied van kunst en technologie was er TEC ART in WORM en V2 Institute for unstable media. TEC ART is een festival met exposities, symposia, talks, experimenten en feestjes rond kunst en technologie. De werken van de beste talenten van de studies creative technology en kunst worden hier tentoongesteld. TEC ART geeft je een kijkje in de toekomst.
Tickets verschillen per activiteit en zijn tussen de €0 en €10.

 

Benieuwd wat er tijdens de Art Rotterdam Week nog meer op het programma stond? Check: http://www.artrotterdamweek.com

 

 

Door Famke Verbruggen