fbpx

#ikleesthuis: 6 boekentips uit de boekenkast van Buro Dertig

Op ons Buro besteden we veel aandacht aan kunst en cultuur; op onze socials verschijnen regelmatig schilderijen, theaterstukken en festival, maar eigenlijk niet zoveel aan boeken. En dat vinden we best gek, aangezien we veel lezers in ons team hebben en boeken ook zeker onder kunst vallen. De meest uiteenlopende genres worden gelezen; fictie, non-fictie, kunst, geschiedenis, filosofie, design, poëzie, biografieën en thrillers. Met zoveel verschillende achtergronden, expertises en interesses in een team kunnen we een mooie boekenkast vullen.

 

#ikleesthuis-campagne

Op dit moment is er een mooie campagne gaande: Ik lees thuis. Want, als je niet naar buiten kan, dan haal je de wereld toch naar binnen?  Er zijn ontzettend veel leuke én leerzame boeken om deze weken thuis door te komen. Daarmee houd je je kennis op peil, blijf je leren en lees je ook nog eens de mooiste verhalen. Initiatiefnemer van de campagne is Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Ze roepen iedereen op om thuis te gaan lezen. Daar doen wij graag natuurlijk graag aan mee!

Directeur van de stichting, Eveline Aendekerk, over de campagne: ‘Het is eigenlijk niet voor te stellen wat we nu met elkaar meemaken, maar we moeten er met elkaar het beste van maken. We zeggen altijd dat boeken het verschil kunnen maken in de ontwikkeling van mensen, dat is nu niet anders. Zeker voor kinderen en jongeren die nu niet naar school kunnen is en blijft het lezen van boeken nu erg belangrijk. Maar boeken kunnen ook nu voor verbinding zorgen, bijvoorbeeld door elkaar voor te lezen. Met al het verontrustende nieuws kunnen boeken voor een beetje troost, ontspanning en ontsnapping zorgen. Ik vind het mooi en inspirerend om te zien hoe mensen op sociale media nu de meest uiteenlopende boekentips met elkaar delen met #ikleesthuis.’

 

 

Waarom is lezen goed voor je?

Lezen is niet alleen een vorm van ontsnapping en tijdverdrijf. Het is ook nog eens goed voor je hersenen. Dit betoogt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in zijn boek Hersenen willen lezen. Scherder leest zelf veel. Hij merkt dat lezen hem uitdaagt, energie geeft, slimmer maakt en stimuleert. Scherder: ‘Lezen is enorm belangrijk. Tijdens het lezen is het brein continu bezig met visuele informatieverwerking. Dat is prachtig. Je moet de verhaallijn volgen, je fantasie wordt uitgedaagd, je moet begrijpen wat er staat en je doet een beroep op je geheugen. Lezen is een enorme rijkdom.’

 

Uit de boekenkast van Buro Dertig: 6 boekentips

Wij lezen deze periode veel en delen graag onze ervaringen met jullie. We vroegen ons hele team om een boek te selecteren dat aansluit bij ieders achtergrond/expertise/interesse. Kijk eens, een mooie mix aan boeken:

 

Boekentip van Floor: What I talk about when I talk about running – Haruki Murakami

Haruki Murakami – What I talk about when I talk about running

Dit boek, van Haruki Murakami, is een ode aan hardlopen. En de invloed ervan op het leven van deze wereldberoemde schrijver. In 1982 sloot Murakami zijn jazzbar in Tokyo om zich volledig op het auteurschap te storten. En om hard te lopen. Een jaar later liep hij van Athene naar Marathon, en inmiddels heeft hij tientallen marathons en triatlons op zijn naam staan. Maar wie denkt dat dit boek over rennen gaat, en hoe dat het beste kan, komt bedrogen uit. Veel meer is het een memoir over ouder worden (en niet per se wijzer).

Het leukste aan dit boek vind ik dat… ik, die in haar hele leven nog geen kilometer heeft hardgelopen, het in één ruk heb uitgelezen. Was ik daarna besmet met hardloopkoorts? Nee. Snapte ik de magie rondom het halen van een persoonlijk record of halve marathon? Ook niet. Het waren de geestige en ontroerende momenten van zelfkennis bij Murakami die mij bijbleven. Zelfs nu nog! Terwijl het ik het boek in 2009 voor het eerst las.

Ik wist nog niet… dat je bij een triatlon eerst zwemt, dan fietst, en dan hardloopt. Noem het een hiaat in mijn algemene kennis, ik noem deze onlogisch. Je wilt toch het liefst als laatste een frisse duik? *Ik heb het even opgezocht, en het is dus veiliger, comfortabeler (wetsuit eerst aan, dan snel uit) en al sinds 1978 zo.

Ik raad dit boek aan, omdat… iedereen in zijn leven iets van Murakami moet hebben gelezen. Zijn normale romans hebben vaak iets magisch, en dit is wel een nuchter boek om mee te starten. En omdat het heel bevrijdend is om iemand zo nuchter en met humor over zichzelf te horen. Zonder dat het navelstaarderig wordt.

Dit neem ik mee uit het boek in mijn werk bij Buro Dertig: twee dingen. Eén: vertel altijd op een toegankelijke, herkenbare manier aan je publiek. In Murakami’s geval is het hardlopen, in ons geval kunst of maatschappelijke thema’s. Daarmee worden zelfs thema’s die je op het eerste gezicht niet aanspreken, ineens toch interessant. En twee – sowieso levensmotto dit – iedereen moddert maar wat aan. Doet z’n best. Dus maak je vooral niet te veel druk om of wat je doet het juiste is. En wees verdraagzaam naar anderen. En wat ik in elk geval niet mee neem naar Buro Dertig: hardloopschoenen.

 

 

Boekentip van Noortje: Visual Thinking van Willemien Brand

Willemien – Brand Visual Thinking

Dit boek gaat over alles wat je bedenkt. Ja dat klinkt heel breed, maar in dit boek leer je je ideeën visueel uit te denken, zodat anderen je beter begrijpen. Zo maak je je ideeën of stof die je wil overbrengen leuker om te lezen. Het gaat ook over verhalen vertellen door te schetsen. Zo heeft het mij heel erg geholpen bij mijn notities voor mijn studie. Alle ideeën dat ik had schreef ik op, maar visueel is veel sterker en zo weet ik na 2 jaar nog steeds waar een idee over gaat.

Het leukste aan dit boek vind ik dat ze weer terug gaan naar papier en je echt weer creatief kan zijn door de kleine tips en tricks over het visueel maken van je ideeën. Het is een oude manier in een nieuw jasje gepresenteerd. We leven in een maatschappij waar vrijwel alles achter je laptop gebeurt en daarom vind ik het zo leuk om terug te gaan naar papier. Het is gemakkelijk geschreven en er zitten hele leuke illustraties in.

 

Ik wist nog niet dat iedereen kan tekenen. Zij zeggen dat iedereen kan tekenen; net als een tekst op een tegeltje maar het is meer dan waar. Ik quote mijn docent uit het tweede jaar: ‘Noor je schetsen zien er niet uit, ga een cursus volgen’. Eerst dacht ik ‘oke… bedankt’,  maar dit boek leerde mij dat het ook echt anders kan.

Ik raad dit boek aan, omdat het heel gemakkelijk, leuk en snel uit te voeren is. Het is een nieuwe manier van werken en helpt je ideeën geordend en begrijpelijk visueel te maken. Het boek is ook voor degene die niet kan tekenen, zoals mijn docent tegen mij zei, want ook ik heb het geleerd!

Dit neem ik mee uit het boek in mijn werk bij Buro Dertig: Ik maak voor Buro Dertig op het moment infographics, animaties en ideeën. Ik ben zelf iemand die heel visueel is ingesteld en kan ik iets beter tekenen dan dat ik het uitleg. Ik werk vrij chaotisch dus ik teken en schrijf veel van me af. Ik probeer veel tips uit dit boek mee te nemen in mijn notities zodat ik ze later zelf ook nog begrijp en anderen het begrijpelijk kan laten zien.

 

Boekentip van Malou: Art en Wat is een kunstenaar van Sarah Thornton

Sarah Thornton  – Art en Wat is een kunstenaar

De boeken van de Engelse kunsthistorica en socioloog Sarah Thornton gaan over de kunstwereld. Ze maakt deze wereld van binnenuit inzichtelijk voor de leek én doorgewinterde kunstfanaat. In ‘Wat is een kunstenaar’ komen de verhalen van 33 kunstenaars die Thorton jarenlang heeft gevolgd aan bod. Wat zijn hun drijfveren, wat houdt hen bezig en hoe vertaalt dat zich naar hun werk. In ‘Art. Achter de schermen van de kunstwereld’ biedt een breder perfectief op de kunstwereld. Aan bod komen kunsthandelaren, curatoren, verzamelaars, kunstenaars en critici.

Het leukste aan deze boeken vind ik dat je een heerlijk inkijkje krijgt in het systeem van de kunstwereld of in het hoofd van de kunstenaar. Thorntons boeken lezen als een trein. Ze combineert haar wetenschappelijke achtergrond met humor en een scherpe blik.

Ik wist nog niet dat de Amerikaanse kunstenaar Cindy Sherman zo’n beroemd merk is geworden dat de series waarin zij zelf niet te zien is minder goed verkocht worden. Verzamelaars willen foto’s van haarzelf in een lijst, terwijl je niet eens altijd de kunstenaar goed kan herkennen. 

Ik raad deze boeken aan, omdat als je geïnteresseerd bent in kunst en de wereld eromheen je het nog beter gaat begrijpen. Mocht je weinig weten van kunst, dan zijn deze boeken ook een makkelijk beginpunt.

Dit neem ik mee uit de boeken in mijn werk bij Buro Dertig: dat het toegankelijk maken van kunst belangrijk is en dat we dit moeten blijven doen. Dan is kunst voor veel meer mensen te begrijpen en dat is wat mij betreft belangrijk. Omdat kunst je iets leert over jezelf, het geeft je een andere blik op de wereld en het laat een bepaalde tijdsgeest zien. Het boek ‘Art. Achter de schermen van de kunstwereld’ geeft bijvoorbeeld inzicht in de kunstwereld vlak voor de economische crisis. Razend interessant!

 

Boekentip van Maureen: As I Lay Dying van William Faulkner

William Faulkner – As I Lay Dying

Dit boek gaat over de familie Bundren en speelt zich af in het Amerikaanse Mississippi van de jaren 20. De moeder van het gezin, Addie, is net overleden en de familie reist de staat te voet door om haar te kunnen begraven bij haar voorouders. Ze komen veel te weten over elkaar en zichzelf tijdens deze moeilijke tocht.

Het leukste interessantste aan dit boek vind ik dat het geschreven is in de stream-of-consciousness technique. Dat is een techniek uit het modernisme, waar gedachten van mensen niet netjes zijn gestructureerd, maar letterlijk zijn opgeschreven zoals zij ze hadden. Dit zorgt zowel voor chaos, want er zitten veel aarzelingen, herhalingen en onduidelijke gedachten in, als voor persoonlijkheid: alle personages denken en praten heel verschillend en door de schrijfwijze komt dit sterk naar voren.

Ik wist nog niet dat dit boek nog vaak terug zou komen tijdens mijn studies, toen ik het voor het eerst las op de middelbare. Het is een van de bekendste boeken van Faulkner, waar op het gebied van taalkunde en literatuur veel over te leren valt.

Ik raad dit boek aan, omdat het naast een indrukwekkend verhaal, ook een bijzondere schrijfwijze heeft. De stream-of-consciousness vraagt veel van de lezer, omdat je alles zelf moet ontcijferen en dat maakt dit boek zowel uitdagend als uniek.

Dit neem ik mee uit het boek in mijn werk bij Buro Dertig: dat schrijfwijze en bijvoorbeeld tone of voice heel belangrijk zijn voor de boodschap die je wil overbrengen of het verhaal dat je wil vertellen. Bij elke post die ik maak denk ik na over woordkeuze, de lengte van een zin en stijl. Want de manier waarop je iets zegt is even belangrijk als de boodschap zelf.

 

Boekentip van Pascale: De Kunstmeisjes

De Kunstmeisjes

Dit boek gaat over de vijftig favoriete kunstwerken van de kunstmeisjes; Mirjam Kooiman, Nathalie Maciesza en Renee Schuiten. Waarbij ze bij elk kunstwerk het achterliggende verhaal ervan vertellen. Hierdoor word je verrast met de meest bizarre maar ook grappige verhalen. Op deze manier word je als lezer enthousiast over al de nog onbekende maar ook bekende pareltjes uit de Nederlandse musea.

Het leukste aan dit boek vind ik dat het boek niet alleen bedoeld is voor mensen die de deur van musea platlopen (voor wat meer diepgang) maar ook juist voor degenen die nog onbekend zijn in de kunstwereld. Dit is een indrukwekkende manier van informatie naar buiten brengen, want je houdt aan de ene kant met schrijven rekening met mensen die bijvoorbeeld al kunstgeschiedenis gestudeerd hebben, maar aan de andere kant ook weer met de “kunstgeschiedenis dummies” onder ons.

Ik wist nog niet dat er gemiddeld maar 20 seconden naar een kunstwerk gekeken wordt. Wat echt zo zonde is, wanneer je er juist langer naar kijkt zie je veel meer. Dit wordt ook echt duidelijk wanneer je het boek leest. Er is zo veel meer dan alleen het schilderij waar je naar kijkt, juist die achterliggende verhalen bij schilderijen maken kunstwerken des te interessanter.

Ik raad dit boek aan, omdat ik vaak gewoon hardop moest lachen bij het lezen van sommige stukken. De schrijfsters gebruiken een flinke dosis humor maar ook de persoonlijke opmerkingen tussendoor maken het af. Kunst wordt op een speelse manier begrijpbaar gemaakt. Dus voor iedereen die kunst beter wil leren kennen is dit zeker een aanrader!

Dit neem ik mee uit het boek in mijn werk bij Buro Dertig een goede basis over (kunst)geschiedenis, kunsttechnieken en kunst in het algemeen. Wat betekent dat ik niet nog een hele opleiding hoef te volgen om wat bij te leren over kunst. Veel collega’s hebben deze achtergrond wel, dus met dit boek kan ik goed bijhouden waar mijn kunstmeisjescollega’s het over hebben! Maar naast deze interessante inhoud vind ik ook het design en de manier van schrijven ontzettend goed. Dit boek is een top inspiratiebron voor de blogs die ik schrijf en de designs die ik maak voor Buro Dertig.

 

Boekentip van Roos: ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen

 

Roxane van Iperen – ’t Hooge Nest

 

Dit boek gaat over twee joodse zussen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet gaan en een groot onderduikadres runnen in de bossen van Naarden. De auteur van het boek komt het verhaal op het spoor tijdens de verbouwing van haar nieuwe huis. Ze vindt spulletjes van de onderduikers en komt er langzaam maar zeker achter wat er zich heeft afgespeeld in ’t Hooge Nest (de naam van het huis).

Het leukste aan dit boek vind ik dat, nouja leuk is misschien in dit geval niet het goede woord. Maar wat het boek bijzonder maakt is dat het waargebeurd is. Het leest als een roman en soms is het onvoorstelbaar wat mensen hebben doorstaan en beleefd. Het boek grijpt je.

Ik wist nog niet dat dit grote onderduikadres bestaan heeft. Het bekendste onderduik verhaal is dat van Anne Frank, terwijl er nog zoveel anderen ondergedoken hebben gezeten.

Ik raad dit boek aan, omdat het een bijzonder en indrukwekkend verhaal is. Het leest als een roman, maar in je achterhoofd zit dat het waargebeurd is en dat maakt het extra aangrijpend.

Dit neem ik mee uit het boek in mijn werk bij Buro Dertig: dat verhalen vertellen een kunst is. En dat dit best op een laagdrempelige manier kan, zolang je trouw blijft aan het verhaal en met respect de hoofdpersonen behandeld. Bij Buro Dertig probeer ik kunsthistorische verhalen toegankelijk te maken in blogs en op onze socials. Ik probeer werken vaak in een maatschappelijke context te plaatsen. Dit boek laat mij zien op wat voor toegankelijke manier je historische, maatschappelijke verhalen kunt vertellen. Daarnaast wijst het boek mij er op dat het leuk en interessant is om op te zoek te gaan naar iets onbekendere, verrassende verhalen.

 

 

Elke vrijdag delen we op onze Instagram (@burodertig) een ‘favoriet van’: iedere week kiest iemand uit ons team een favoriet kunstwerk, podcast, festival, serie of boek uit en vertelt hier iets over. Houd ons account daarom in de gaten voor meer tips.