fbpx

Buro Dertig bezoekt Frans Hals Museum

Voor onze nieuwe blogserie ‘Buro Dertig bezoekt’, gaan wij op bezoek bij grote musea, kleine musea, nieuwe exposities, vaste exposities. Omdat het leuk is om samen mooie dingen te bezoeken, omdat we graag op de hoogte blijven van alles wat zich afspeelt in de museumwereld en omdat we de verhalen graag met jullie delen. Daarom brengen wij verslag uit van onze bezoeken in een blog. Dit is #2. 

Pascale en Lisa gingen samen op pad en namen voor deze tweede editie van ‘Buro Dertig Bezoekt’ een kijkje in Haarlem. Hier vind je het Frans Hals Museum, dat verdeeld is in twee locaties: het Hof en de Hal. 

 

 

Hoe zag het leven van de 17e eeuwse schilder Frans Hals eruit? Bij binnenkomst in het Hof maakten we meteen kennis via een video. Deze “ontmoeting” met Hals is zeker de moeite waard: je kijkt hierdoor op een andere manier naar zijn werken. Wist je bijvoorbeeld dat Hals als allereerste kunstenaar mensen glimlachend afbeeldde op zijn schilderijen – iets wat blijkbaar totaal ongepast was in die tijd? Sowieso pakte Frans het anders aan in zijn schilderijen:  naast hoffelijke mensen portretteerde hij ook de “normale mens”, alcoholisten en daklozen. Het leverde hem geen rijkdom op: meestal ontving Hals slechts 10 tot 20 gulden voor een schilderij. Hals zat dan ook diep in de schulden – mede omdat hij maar liefst 11 (!) kinderen had. 

Met een lossere manier van schilderen zorgden Haarlemse schilders als Hals begin 17e eeuw voor artistieke vernieuwing: het begin van de bloei van de schilderkunst in de ‘Gouden Eeuw’. De stad Haarlem begon toen, 400 jaar geleden, al met het aankopen en tentoonstellen van kunst in het stadhuiscomplex. De collectie, met onder meer de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld, breidde steeds verder uit. In 1913 werd het geheel overgebracht naar het voormalige oudemannenhuis: het Frans Hals Museum was geboren. 

Maar, niet alleen de fascinerende schilderijen van Frans Hals zijn te bewonderen in het Hof, ook is er de Haarlemse Helden tentoonstelling. Topstukken van meesterschilders uit de 16e en 17e eeuw worden daar belicht.

 

Favoriet van…

Favoriet van Lisa: “Dit drieluik van Maarten van Heemskerck en Cornelis Cornelisz van Haarlem van het Drapeniersgilde sprak mij meteen aan. Beide heren hebben tijdens het schilderen de tijd genomen om werkelijk elk detail uit te lichten. In 1546 kreeg Maarten de opdracht om twee beschilderde ‘deuren’ te maken voor een altaar. Deze werden destijds gemaakt voor bij een bestaand middenstuk. Op een mysterieuze manier is dit middenstuk een paar jaar later kwijtgeraakt en heeft het stadsbestuur Cornelis Cornelisz van Haarlem gevraagd een nieuw een middenstuk te maken voor bij de zijluiken van Maarten. Wat mij zo aanspreekt in dit kunstwerk? Door de zijluiken net lijkt alsof je midden in het schilderij staat en er van alles om je heen gebeurt.”

 

Nedko Solakov

Het gebouw van het Frans Hals Museum is een kunstwerk op zichzelf. Tijdens het rondje door het museum werden we meerdere keren verrast door verschillende mooie elementen van het gebouw. Hebben jullie de grappige, kleine details van de kunstenaars Nedko Solakov wel eens ontdekt? In ruimtes waar je het niet verwacht vind je onverwachte toevoegingen op de muur: teksten en tekeningen met een bewust naïeve blik op de wereld. Hij combineert hier zijn humor, actualiteit en zelfspot.

 

Frans Hals Museum Hal

Op zo’n tien minuten van het Hof, een kleine maar fijne wandeling door het historisch centrum van Haarlem, ligt de Hal van het museum. Wederom een prachtige locatie. Wist je dat deel van het museum om een oud Haarlems huis heen is gebouwd? In de Hal is tot 3 november de tentoonstelling ‘Virtuoos!’ te zien. Zelf noemt het Frans Hals Museum ‘Virtuoos!’ een; ‘pure kijk-tentoonstelling’. Virtuoos! is een ontdekkingstocht door het impressionisme naar het expressionisten via de abstracte schilderkunst. Er hangt werk van kunstenaars zoals Karel Appel, WiIlem Hussen, Isaac Israels en Thérèse Schwartz; het ene schilderij is nog abstracter dan het andere. Door deze abstracte kunst kun je met je fantasie zelf van alles ontdekken over wat er op het schilderij zou kunnen staan; iets wat ons erg aansprak.

 

Favoriet van…

De favoriet van Pascale is te vinden in de tentoonstelling ‘Virtuoos’: het schilderij ‘Terras’, 1983 van Joan Gijsbers. “Wat mij heel erg aanspreekt in dit schilderij zijn de felle kleuren die Gijsbers tegenover de donkere kleuren heeft geplaatst. Door zijn speciale schildermethode weet hij van een aantal strepen een ontzettend mooi, doordacht schilderij te maken.”

 

De reacties op deze tentoonstelling en de kunstwerken die er hangen, lopen vrij uiteen. Zo is De Volkskrant een stuk minder enthousiast dan dat Lisa en Pascale waren. Zie hier wat De Volkskrant over de tentoonstelling schreef. 

 

 

Frans Hals Museum bezoeken?

Leuk idee, dan hebben wij als laatste nog een paar tips voor je!

  • Let niet alleen op de schilderijen zelf in het Hof, maar ook op de details eromheen. 
  • Het Hof heeft een hele mooie hoftuin, waar je ook zonder toegangskaartje van kunt genieten. 
  • De tentoonstelling Virtuoos! heeft een ontzettend goede podcast die wij al eerder tipten in onze blog over museumpodcasts. Nog leuker: Beluister deze podcast voordat je naar het museum gaat, zodat je al allerlei leuke inside informatie krijgt over de kunstenaars en hun schilderijen. Zo ga je op een andere manier de tentoonstelling in. Beluister alle drie de delen hier.

 

Praktische informatie:
Volwassenen: € 16,– per persoon. Het entreebewijs is geldig voor beide locaties.
Kinderen van t/m 18 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders: gratis.

Op de website van het Frans Hals Museum vind je meer informatie.

 

Door: Pascale Schreurs en Lisa den Brok