fbpx

Buro Dertig bezoekt het Groninger Museum

Voor de blogserie ‘Buro Dertig bezoekt’ gaan wij op bezoek bij grote musea, kleine musea, nieuwe exposities en vaste exposities. Omdat het leuk is om samen mooie dingen te bezoeken, omdat we graag op de hoogte blijven van alles wat zich afspeelt in de museumwereld en omdat we de verhalen graag met jullie delen. Daarom brengen wij verslag uit van onze bezoeken in een blog. Dit is #5.

Malou besloot om naar Groningen te gaan, haar oude studentenstad. En ze bezocht het Groninger Museum, want er gaat volgens haar niets boven dit museum. Alleen al het gebouw is een bezoekje waard. Hoofdontwerper Alessandro Mendini (1931-2019) maakte er een postmodernistisch meesterwerk van. Extra leuk: tot en met 5 mei 2020 kan je naar de tentoonstelling Mondo Mendini, oftewel een expositie waar Alexandro Mendini vlak voor zijn dood zijn eigen wereld heeft geschapen. Vol humor, met een explosie van kleur en een bonte mix van architectuur, design en beeldende kunst met ruimte voor de geschiedenis van het Groninger Museum.

 

Groninger Museum Buro Dertig bezoekt
Tentoonstelling Mondo Mendini, foto Groninger Museum, Heinz Aebi.

Voor degenen die Groningen aandoen met de trein is het niet te missen. Als je het station uitloopt richting het centrum ga je onder de blauwe poort door, de brug over en ben je direct onderdeel van het ontwerp van Mendini. Dat voelt voor mij als thuiskomen. Het huidige museum opende in 1994. Wat een lef van toenmalige museumdirecteur Frans Haks om met de Italiaanse ontwerper Mendini in zee te gaan en zo’n gebouw neer te zetten!

Als je het Groninger Museum bezoekt, ontwaar je diverse bouwstijlen. Mendini werkte namelijk graag samen met andere creatieve geesten en nodigde drie gastarchitecten uit die elk een paviljoen ontwierpen. Italiaanse gastarchitect Michele de Lucchi ontwierp De Lucchi Paviljoen waar je de vaste collectie van het museum tentoon is gesteld. Philippe Starck was verantwoordelijk voor het Starck Paviljoen. Een compleet andere wereld binnen het museum, een soort doolhof met witte vitrages waar je op ontdekkingstocht kan gaan. Het Coop Himmelb(l)au Paviljoen tenslotte is gebouwd op de Mendinipaviljoens. Een bizarre constructie in grijs en rood waarbij alles scheef is en uitsteekt. Het middeldeel van het gebouw is verder helemaal ontworpen door Mendini en is echt het hart van het museum. In dit hart is nu de tentoonstelling Mondo Mendini te zien.

 

Groninger Museum Buro Dertig bezoekt
Tentoonstelling Mondo Mendini, foto Groninger Museum, Heinz Aebi

Stap in de fantastische wereld van Mendini

Alessandro was een Italiaanse alleskunner: een ontwerper, architect en auteur. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het Italiaanse design. Misschien ken je hem wel van de vrolijke kurkentrekker ‘Anna G’ die hij in 1994 ontwierp voor Alessi. Hetzelfde jaar dat het Groninger Museum opende. Uiteraard kan je dit voorwerp zien in de tentoonstelling. In een vrolijke draaimolen met Alessi producten. In de expo is niet alleen ruimte voor het eigen werk van Mendini. Je komt ook veel bonte werken tegen van andere kunstenaars en ontwerpers. Zo tref je een werk van pointilist Paul Signac. Als je dit werk ziet snap je direct waar Mendini zijn inspiratie vandaan haalde voor het maken van zijn stoel Poltrona di Proust die hij voor het eerst maakte 1978 en voor het veelkleurige patroon aan de buitenkant van de paviljoens.

Groninger Museum Buro Dertig bezoekt
Alessandro Mendini, Giostrina Alessi, 2000, draaimolentje met muziek, gelakt hout, staal, plastic, Museo Alessi, Crusinallo.
Groninger Museum Buro Dertig bezoekt
Paul Signac, Mantes 1899/1900, olieverf op doek, Kröller Möller Museum, Otterlo
Groninger Museum Buro Dertig bezoekt
Alesandro Mendini, Poltrona Di Proust, 2002

Een beetje kitsch mag

Lopend door de tentoonstelling valt een ding zeker op: alle werken glimmen en glanzen. Sommigen vinden het werk van Mendini meer kitsch dan kunst. Maar zoals NRC schrijft: ‘Kitsch’ was voor Mendini bepaald geen scheldwoord. Hij schreef zelfs een Lofrede op de kitsch. Citaat: „Kitsch is toegepaste kunst, geschikt voor het leven van ‘iedereen’ en ‘alledag’.” En zo is het. Reis naar Groningen af en stap in de fantasierijke wereld van Alesandro Mendini.

 

Groninger Museum Buro Dertig bezoekt
Tentoonstellig Mondo Mendini, foto Groninger Museum, Heinz-Aebi.

Praktische informatie

De tentoonstellingen Mondo Mendini is t/m 5 mei 2020 te bezoeken. Check hier wat er op dit moment nog meer te zien is in het museum.

Jongeren t/m 18 jaar – Gratis
Studenten studerend in Groningen –  Gratis
Museumkaart – Gratis
CJP en studenten studerend buiten Groningen –  € 10,00
Volwassenen  – € 15,00

Meer informatie over het Groninger Museum vind je hier.

In de vorige editie van Buro Dertig bezoekt ging Roos naar Museum de Fundatie in Zwolle.