fbpx

Buro Dertig bezoekt Huis van Ravesteyn

Voor onze nieuwe blogserie ‘Buro Dertig bezoekt’, gaan wij op bezoek bij grote musea, kleine musea, nieuwe exposities, vaste exposities. Omdat het leuk is om samen mooie dingen te bezoeken, omdat we graag op de hoogte blijven van alles wat zich afspeelt in de museumwereld en omdat we de verhalen graag met jullie delen. Daarom brengen wij verslag uit van onze bezoeken in een blog. Dit is Buro Dertig bezoekt #1.

Lisa en Roos gingen samen op pad en namen voor deze eerste editie een kijkje in Utrecht-Oost. Vlakbij het Rietveld Schröderhuis, ook aan de Prins Hendriklaan, staat namelijk huis Van Ravesteyn, een Museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser. Sinds kort kun je dit woonhuis van spoorwegenarchitect Sybold van Ravesteyn van binnen bewonderen. Hoewel de gebouwen van Rietveld en Van Ravesteyn uit dezelfde tijd stammen, verschillen ze als dag en nacht.

 

Een eigenzinnige architect

De eigenzinnige architect Sybold van Ravesteyn heeft tussen 1930 en 1960 een grote rol gespeeld in de spoorwegenarchitectuur in de zuidelijke helft van Nederland. Hij ontwierp strakke functionalistische seinhuizen en neobarokke stations met krullen en ornamenten. Er wordt gezegd dat Van Ravesteyn enkele van de mooiste én lelijkste gebouwen van het land heeft ontworpen. Veel van zijn ontwerpen ontkwamen dan ook niet aan de slopershamer. Deze villa heeft van Ravesteyn voor zijn eigen gezin ontworpen in 1932. Geheel tegen de principes van het Nieuwe Bouwen in, experimetenteerde hij met een vrije vormgeving en introduceerde hij golvende lijnen en krullende vormen. Wist je dat hij ook Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft ontworpen?

 

Een museumhuis, hoe werkt dat? Vereniging Hendrick de Keyser zet zich in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen en hun interieur. De collectie van vierhonderd panden geeft een mooi beeld van de Nederlandse woongeschiedenis: van renaissance tot art deco, van Rietveld tot Berlage. Het oudste huis, uit de 14e eeuw, staat in Appingedam, het jongste, uit 1982, in Best. De komende jaren opent de Vereniging 35 Museumhuizen; zo kan het publiek zelf een kijkje nemen in de bijzondere huizen. Via de website koop je een ticket voor een tijdslot (volwassene, €6, jongere 12-26 jaar €5). Zo kun je altijd met maximaal 10 personen naar binnen; wel zo knus en rustig.
Het leuke aan de Museumhuizen is dat je alles mag aanraken, op elke stoel mag zitten en elk laatje mag opentrekken. Je wordt uitgenodigd om je thuis te voelen in het huis en in elk kastje te snuffelen, terwijl de geur van zelfgebakken koekjes je tegemoetkomt. Dat maakt de huizen écht heel anders dan ‘normale’ musea. In Huis Van Ravesteyn kun je als bezoeker plaatsnemen aan de tekentafel van de architect en je buigen over de plattegrond van het eigenzinnige huis.
Een audiotour door het huis én de tuin vertelt details over het leven van Sybold en Annie, zijn tweede vrouw, in zijn eerste huwelijk het kindermeisje, maar ook over de architectuurgeschiedenis, hoe er vroeger gewoond werd en wat dit huis zo bijzonder maakt voor die tijd. Ook wijst de audiotour je op details die je anders misschien over het hoofd zou hebben gezien.
Favoriet van Lisa: “Mijn favoriet uit het huis is toch wel de, voor die tijd, ruime keuken. Voor mij is in een huis de keuken dé plek voor gezelligheid en goede gesprekken. Daarom vind ik het ook zo leuk dat je je in het huis van Ravesteyn kunt wanen in het leven van Annie van Geelkerken, de vrouw van Sybold. Zo kun je bijvoorbeeld een kijkje nemen in haar kookboek. Deze ligt open op een pagina waar de bereidingswijze van verschillende sauzen te zien zijn, met het nodige gekras en aanpassingen van Annie zelf. Vanuit het raam in de keuken keek zij uit op de prachtige omliggende natuur.”
Favoriet van Roos: “Ik vind de grote woonkamer van het huis heel bijzonder in het interieur. De werkkamer, zitkamer én eetkamer zijn door Sybold van Ravesteyn samengevoegd. De grenzen zijn alleen aangegeven door middel van belijning in de vloer en plafond. Je ziet hier zijn werkhoek met een bureau, een grote tekentafel én een lichtplafond. Zie je die gebogen randen onder het werkblad? Deze zijn zowel voor de sier als bedoeld om wegrollende potloden tegen te houden. In de ladekast onder de tafel borg hij zijn tekeningen op en deze kun je nog steeds bekijken. Toen ik plaatsnam achter de tekentafel, zag ik Van Ravesteyn hier al helemaal zitten.”
De golvende en sierlijke lijnen die in het huis terugkomen, vormen een sterk contrast met andere architecten van het Nieuwe Bouwen, waar van Ravesteyn zich oorsponkelijk verwant aan voelde. Hij had goede contacten met Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud. In de jaren dertig zou van Ravesteyn een eigen decoratieve stijl ontwikkelen. Dit woonhuis vormt dan ook de overgang van Ravesteyns Nieuw-Zakelijke naar zijn neobarokke periode. Het golvende vormgberuik maakte van Ravesteyn zowel beroemd als berucht. Het ijzerwerk van de trapleuning werd vervaardigd in de constructiewerkplaats van de spoorwerken.
Een voorliefde voor ronde, golvende vormen mag duidelijk zijn. Na een reis naar Rome begon Van Ravesteyn nog meer af te wijken van het modernisme door ornamenten en decoraties in zijn ontwerpen te gebruiken. Deze barokke klok is niet te missen in het interieur. De lijnen van de klok lijken zelf te bewegen. De audiotour vertelde ons dat Van Ravesteyn van kunst hield ‘die je meeneemt op reis’.

 

Huis van Ravesteyn bezoeken?

Leuk idee!

  • Tip: combineer het bezoek met het nabijgelegen Rietveld Schröderhuis en Rietvelds huizenblokken aan de Erasmuslaan. Ga op zoek naar overeenkomsten en verschillen tussen deze twee bevriende architecten.
  • En: binnenkort vindt hier een programma plaats, dat geselecteerd is door We Are Public: “Huizen die architecten voor zichzelf bouwen zijn altijd het leukst om te bekijken! En dit is een juweeltje vol houtaccenten en ronde vormen. Het werd gebouwd in de jaren dertig door architect Sybold van Ravesteyn, vooral bekend vanwege zijn treinstations. ” Geselecteerd door: Inez de Coo, Curator film en beeldende kunst.Op  dinsdag 12 november om 19.00u kun je een rondleiding door het architectenhuis krijgen van Valentijn Carbo. Je kent hem misschien van het programma BinnensteBuiten, waar hij de kijker rondleidt door ons cultureel erfgoed. Van traditionele boerderijen met bedstedes tot chique grachtenpanden uit de pruiken-tijd. Meer info over de WAP-activiteit vind je hier.

 

Door: Roos Hamelink