fbpx
Meet the future festival Utrecht Science Park

Case: Wetenschappelijke verhalen komen tot leven op het Meet the future festival

Het Utrecht Science Park heeft vele bijzondere verhalen te vertellen die doorgaans verborgen blijven. Verhalen waarvan je misschien dacht dat ze nog niet mogelijk waren, maar niets is minder waar. De toekomst ligt aan onze voeten! Zo bleek ook tijdens het nieuwe kennisfestival ‘Meet the future’.
Tijdens dit festival -van 3 tot 9 september- kwamen deze verhalen tot leven met dank aan De Kwekerij die met de wetenschappers beeldende en muzikale voorstellingen heeft gecreëerd. Hiermee werd een kijkje genomen in het innovatieve brein van het Utrecht Science Park en de ‘bright minds’ die hier dagelijks aan onze toekomst werken.

 

Met super veel plezier waren wij de afgelopen maanden verantwoordelijk voor de communicatie en marketing van Meet the future. Een leuke uitdaging! Alhoewel steeds meer mensen de schoonheid van het Utrecht Science Park beginnen in te zien en er steeds meer aandacht voor is (bijvoorbeeld door de Uitagenda, die het juli/augustus nummer wijdde aan de stad van de toekomst en het Utrecht Science Park) is het nog altijd een afgelegen gebied waar vooral studenten zich bewegen. Iedere dag werken er tienduizenden ‘knappe koppen’ op het Utrecht Science Park -studenten, docenten, wetenschappers- maar hun baanbrekende onderzoeken blijven vaak verborgen voor het grote publiek. Meet the future bracht daar verandering in en selecteerde negen verhalen die tijdens het festival tot leven kwamen.

 

Meet the future Utrecht Science Park
Het Utrecht Science Park met rechts een deel van het Future Field, het festivalhart van Meet the future (Foto: Nikki van Duuren)

 

Zo waren er onder andere verhalen over het Mondriaan Zonneraam, Opereren zonder snijden en de Stad van de Toekomst. Bijgestaan door een live-tekenaar, een muzikant en acteurs werden de wetenschappelijke thema’s toegankelijk en werd het publiek op creatieve wijze meegenomen in alle futureproof projecten die die het Utrecht Science Park rijk is.

 

Op het bruisende festivalhart Future Field aan het Coïmbrapad was er ook elke dag live muziek te horen van diverse artiesten en kon er genoten worden van lekker eten en drinken van verschillende foodtrucks. En als je even weg wilde dromen naar een andere (toekomstige) wereld kon je een kijkje nemen in de dromoscopen van Charlotte van Otterloo, waarin fantasieën tot leven komen.

 

Meet the future festival, verhalen, universiteitsbibliotheek, buitenexpo
Links: het verhaal komt tot leven in de Boothzaal. Rechts: alle verhalen in de buitenexpo (Foto’s: Juri Hiensch)
Meet the future festival randprogramma, muziek, dromoscopen
Het randprogramma, met o.a. live muziek (links) en dromoscopen (rechts) (Foto’s: Juri Hiensch)

 

Hoe zorg je ervoor dat mensen een nieuw festival leren kennen, de schoonheid van het Utrecht Science Park in gaan zien én bereid zijn om op de fiets te stappen terwijl er in het centrum ook genoeg te doen is? Op 250 locaties in Utrecht waren de posters van Meet the future te vinden en verschillende media hebben over Meet the future geschreven (waaronder AD, De Telegraaf, Bier & Appelsap en Uitagenda), maar ook in het openbaar verkeer was de campagne terug te vinden: onze campagne werd getoond in de trein (op RailTV), in de bus (Qbuzz) en zelfs op de gigantische schermen van Utrecht Centraal -waar iedere dag duizenden reizigers langslopen- waren de animaties van Meet the future te zien!

 

Meet the future in De Telegraaf en Uitagenda
Links: Meet the future in De Telegraaf. En rechts: in de Uitagenda

 

Ook online was Meet the future zichtbaar. Via de website, via social media en via externe kanalen zoals Hogeschool Utrecht, UMC Utrecht en Indebuurt Utrecht. Voor Facebook en Instagram zetten we een communicatiestrategie op die past bij de het festival, de doelgroep en het medium: inhoudelijk, enthousiast en beeldend. En het resultaat? Volle zalen en enthousiast publiek. Wij zijn trots!

 

Buitencampagne Meet the future, Utrecht Centraal, poster, campagne
Links: Meet the future op het scherm van Utrecht Centraal (foto via Ngage Media) Rechts: postercampagne in de stad

 

Als het Utrecht Science Park eerst onbekend terrein was, dan is dat na deze week veranderd. Met zoveel wetenschappelijke kennis en innovatief talent op één plek, is dit waar de toekomst begint. Sterker nog, hij is al begonnen!

 

Benieuwd naar onze andere afgeronde opdrachten? Eerder schreven we onder andere over onze opdrachten voor Boekids en Café Theater Festival.