Buro Dertig Blog Dutch Design Week

Creativiteit als oplossing voor maatschappelijke kwesties tijdens de Dutch Design Week

Volgende maand is het van 20 tot 28 oktober weer tijd voor de jaarlijkse Dutch Design Week, waar 2600 designers hun werk laten zien op verschillende locaties in Eindhoven. De afgelopen jaren focuste de Dutch Design Week zich steeds meer op maatschappelijk verantwoord ontwerpen. Creativiteit lijkt het toverwoord bij het zoeken naar oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken die in onze samenleving opspelen. Maar zijn de ultieme antwoorden daar wel mee te vinden?

 

Verduurzamen van het alledaagse leven
Je kent Dave Hakkens misschien wel van Phone Bloks, de modulaire smartphone die de groei van technologisch afval tegengaat, of zijn project Precious Plastic, waarmee hij mensen uit de hele wereld aanmoedigt en de tools aanreikt om rondslingerend plastic te verzamelen en te recyclen tot verschillende gebruiksvoorwerpen. Het recyclen vindt plaats met machines die mensen met zijn uitleg zelf kunnen bouwen. Hakkens is in zijn projecten steeds bezig met welke bijdrage -hoe klein ook- hij kan leveren voor een betere wereld, maar vooral ook hoe hij anderen kan aanmoedigen hetzelfde te doen. Het draait bij Hakkens echt om het experimenteren met functie, esthetiek, maatschappelijke betrokkenheid, én de bewustwording die hij kan creëren met zijn ontwerpen. Zijn werkwijze en ontwerpen gaan niet over grote antwoorden op complexe kwesties, maar om kleine stappen die toegankelijk zijn voor iedereen en die een beginnetje zijn van verduurzaming van het individuele en alledaagse leven.

 

Buro Dertig Blog Dutch Design Week
Dave Hakkens bij een van zijn ontworpen machines

 

Bescheiden stappen
Ook al geeft het geen directe oplossingen voor de grote maatschappelijke problemen van nu, kunnen creatieve disciplines wel degelijk een bijdrage leveren aan het visualiseren van mogelijke oplossingen en het aanwakkeren van relevante discussie. Ontwerpers en kunstenaars hebben het talent en het inzicht om op een aantrekkelijke en toegankelijke manier potentiele uitkomsten van complexe vraagstukken te verbeelden. Ontwerpend onderzoek geeft wellicht niet altijd verlossende antwoorden op prangende maatschappelijke kwesties, maar wel handvatten om de weg naar die antwoorden te verkennen. Er zijn veel betrokken en leergierige (jonge) ontwerpers die zich echt willen inzetten om de potentie van een positievere samenleving te onderzoeken in hun designs. Dave Hakkens is daar een goed voorbeeld van. Hij stelt zijn werk in staat van het experimenteren met wat de wereld om ons heen nu beweegt en het bieden van bescheiden eerste stappen zonder te claimen het ultieme antwoord op alle vragen te hebben.

 

Dutch Design Week
Kunst en design mogen daarentegen natuurlijk ook nog ‘gewoon’ mooi zijn, zonder een verplichte bijdrage aan het groter goed. De Dutch Design Week laat elk jaar een interessante en diverse mix zien van zowel esthetisch als maatschappelijk verantwoord design. Naast Dave Hakkens, die gedurende de Dutch Design Week de deuren van zijn werkplaats openstelt,  zijn er nog veel meer inspirerende ontwerpers en ontwerpen op de Dutch Design Week te vinden:

 

Augmented Nature
Er is een zesde massa-extinctie gaande, elke vijf minuten sterft een diersoort uit. De oorzaak is deze keer, in tegenstelling tot de vorige vijf massa-extincties,  de mens. Tijd om hier bewust van te worden en in te grijpen. Vier studenten van het Royal College of Art and Imperial College London creëerdendaaromAugmented Nature, een reeks robotische tools die kunnen worden ingezet voor het stimuleren van de biodiversiteit binnen een ecosysteem, om deze overeind te houden.
Klokgebouw | Hall 2, Klokgebouw 50

 

Home Smart Home
Op welke manier heeft smart technology impact op onze levens? Het VPRO Medialab geeft een interactief kijkje in het huis van de toekomst waarin een vrouw zelfstandig kan blijven wonen door allerlei digitale hulpmiddelen. Maar is er nog wel plek voor het menselijke?
De hele week te zien in het Albert van Abbehuis, Bilderdijklaan 19

 

We Are Human Rights
Designers van Foundation Are We zijn in het onderwerp mensenrecht en de kwesties waar mensenrechten activisten mee te maken hebben gedoken. Deze audiotour focust zich op de vragen die naar boven kwamen en de bijdrage die design kan leveren.
De hele week te zien in Sectie-C: Hall 14, Daalakkersweg 14

 

Buro Dertig Blog Dutch Design Week
Klokgebouw, een van de locaties van Dutch Design Week

Design Research & Innovation Festival
Een speciaal festival binnen de DDW, over design, onderzoek en innovatie met focus op maatschappelijke thema’s.
24-25 oktober, Natlab, Kastanjelaan 50

 

Print Pakt Live
De complete selectie van de 33 beste Nederlandse boekontwerpen van afgelopen jaar zijn in print te zien in een expositie die ontworpen is door grafisch ontwerper Joost Swarte. Zie welke grafische kwaliteiten de jury hebben overtuigd en leer meer over papier en print.
De hele week te zien in Yksi, Torenallee 22-04

 

Graduation Show
Benieuwd wat de jonge makers bezighoudt? De Graduation Show is altijd een tof onderdeel van de Dutch Design Week, ook wanneer je niet zo bekend bent met de wereld van design. Alle afgestudeerden van de Design Academy in Eindhoven laten hier hun diverse werk zien.
De hele week te zien in de Hallen, 5613 LE Eindhoven

 

De Dutch Design Week is van 20 tot 28 oktober 2018 in Eindhoven.
Neem hier een kijkje voor het uitgebreide programma.

 

Door Merel Slaats