fbpx

Hoe maak je betere foto’s met je smartphone?

Om écht mooie foto’s te maken, proberen wij onze spiegelreflexcamera altijd mee op pad te nemen. Toch komt het heel vaak voor dat we ergens op straat tegen een tof kunstwerk aanlopen, op locatiebezoek iets willen vastleggen of heel snel een foto willen maken voordat dat ene moment voorbij is. Tegenwoordig zijn de meeste smartphonecamera’s zo goed, dat je ook daarmee prima foto’s kunt maken. Dat gaat zelfs zo gemakkelijk dat je soms even vergeet dat het toepassen van een paar simpele trucjes de kiekjes nóg mooier maakt. Hieronder geven we 6 tips om betere foto’s te maken.

 

Tip 1: Een schone lens

Voorkom vlekken door je lens schoon te maken.

Misschien wel de belangrijkste tip en hét trucje dat je waarschijnlijk vaak vergeet. Zorg voor een schone lens. Telefoons zijn vaak vies, zonder dat je het doorhebt. Gelukkig is de lens ook gemakkelijk weer schoon te krijgen, gewoon met je t-shirt. Door onze oud-collega Nikki is het er echt ingestampt dat we onze lens moeten schoonmaken. Nu doen we dat keurig en met resultaat! Dus vanaf nu: voordat je een foto maakt, eerst even de cameralens aan de buitenkant schoonmaken. Doen, echt!

 

Tip 2: Inzoomen? Liever niet.

De kwaliteit gaat enorm achteruit als je inzoomt met een smartphone camera.

Met iedere smartphonecamera is het mogelijk om digitaal in te zoomen. Toch raden we aan deze functie zo veel mogelijk te vermijden. Waarom? Een digitale zoom zorgt dat het beeld wordt uitvergroot: eigenlijk wordt er een stukje geknipt uit de denkbeeldige foto. Hierdoor verlies je pixels en wordt het beeld blokkerig en vaag. Een optische zoom daarentegen verandert de positie van de lens, zonder dat dat gevolgen heeft voor de resolutie en de scherpte van de foto. Wanneer je het object dichterbij wil fotograferen met je telefoon, kun je hier dus het beste zo ver mogelijk naartoe lopen. Zo hoef je minder ver in te zoomen en blijft de kwaliteit beter.

 

 

Tip 3: Maak gebruik van een raster

Ga op zoek naar lijnen, zowel verticaal
als horizontaal.

 

Voor een mooie foto is het belangrijk rekening te houden met de compositie (denk aan de Regel van derden of de Gulden snede, of wijk hier juist vanaf. Hoe zat dat ook alweer? Dat lees je hier). Ga op zoek naar lijnen en kijk wat dit doet met het totaalbeeld. Op de meeste telefoons kun je instellen dat je een raster in je scherm ziet wanneer je een foto maakt. Zo wordt het een stuk makkelijker om rechte lijnen te fotograferen en wordt de compositie beter.

 

 

Tip 4: Op zoek naar omgevingslicht

Op zoek naar natuurlijk daglicht. En dan natuurlijk het liefst fotograferen met het licht mee in plaats van er naar toe zoals je hier ziet.

Bij weinig licht, ben je misschien snel geneigd de flitser te gebruiken. Helaas, helaas, dit lijkt niet altijd de beste oplossing. De flitser op een telefoon, zowel aan de voor- als achterkant, is namelijk vaak een LED-lampje: hard licht dat zorgt voor overbelichting en niet verder reikt dan een meter. Ga daarom op zoek naar een goede lichtbron. Mocht je de ruimte hebben, natuurlijk licht is voor de foto vaak het mooiste aan het begin of einde van de dag. De zon hangt dan laag en zorgt voor warm licht. Midden op de dag is de zon fel, waardoor er harde schaduwen ontstaan in gezichten.

 

Tip 5: Je telefoon verkennen

Wat een opties!

Waarschijnlijk heeft jouw telefoon veel meer mogelijkheden dan je denkt. Kijk maar eens in het menu wat voor opties er allemaal zijn. Een timer functie bijvoorbeeld, of het inschakelen van de rasterlijnen en een HDR-optie. Vooral die laatste biedt uitkomt wanneer er een groot verschil is tussen licht en donker. Je telefoon maakt meerder foto’s achter elkaar, maar steeds met een andere belichting. De foto’s worden samengevoegd waardoor het eindresultaat beter is. Kijk daarnaast welke ‘fotografiemodi’ je kunt toepassen op jouw telefoon. Een portretfoto bijvoorbeeld kan bijvoorbeeld met de Portretmodus: jouw telefoon maakt dan een onderscheid tussen de geportretteerde op de voorgrond en de achtergrond. Sommige telefoons hebben ook de mogelijkheid om in het donker betere foto’s te maken met ‘Nightscape’ of nachtmodus. Kijk zelf maar eens!

 

Tip 6: Tikken op het hoofdobject

Op het moment dat je je camera ergens op richt, zal je telefoon gaan scherpstellen. Oudere modellen hebben vaak even voor nodig, maar recente telefoons kunnen dit heel erg snel. Hoe kan het dan dat die plant op de achtergrond soms toch scherp wordt terwijl we onze Pascale op de voorgrond scherp in beeld willen hebben? De camera raakt soms in de war als het object dat je scherp wil hebben niet in het midden staat. Tip: tik op je scherm op de persoon of het object dat je scherpgesteld wil hebben. De camera stelt dan opnieuw scherp. Let wel op: de scherpstelling wordt door de camera tegelijk met de belichting bepaald. Als de verschillen tussen donkere en lichte stukken heel groot zijn, kun je er altijd voor kiezen om hier in de bewerking nog mee te spelen.

 

Klik. En dan?

Bewerken maar!

En het leuke van fotograferen met je telefoon: bewerken kan daarna gemakkelijk en snel. Wil je van jouw niet-ingezoomde, zonder vlekken, rechte en mooi-belichte foto (gratis!) een instaworthy kiekje maken? Bekijk dan deze blog met bewerkingsapps waar wij graag mee werken.

 

Door: Pascale Schreurs & Roos Hamelink