fbpx

Meer planten voor een groen kantoor: zo doe je dat

Hoeveel planten heb jij thuis of op kantoor? Tegenwoordig staat menig huis vol met planten en de urban jungle is super hip. Wij doen daar op kantoor volop aan mee; fijn toch, werken in een groene oase. Waarom haalt iedereen de plant eigenlijk massaal naar binnen? Waar komt deze ‘kamerplantcultuur’ vandaan? In deze blog gaan we in op de geschiedenis van de kamerplant, waarom elk kantoor een plant verdient en we sluiten uiteraard af met tips om zelf aan de slag te gaan.

 

Lesje geschiedenis

De oorsprong van de kamerplant is aan te wijzen in de 16e eeuw; in die tijd krijgen de eerste planten een plek in huis. Mensen zetten snijbloemen (zoals anjers) in een potje of vaasje en teelden kruiden voor eigen gebruik. Rijken kunnen zich siergewassen veroorloven en gebruiken deze bij bruiloften en begrafenissen. In de 17e eeuw nemen ontdekkingsreizigers exotische planten en bloemen mee naar huis. Ook nam de thuisteelt van medicinale planten toe. In de 18e eeuw lukt het om de bloei van bollen kunstmatig te vervroegen, waardoor de handel steeds meer toeneemt. 

En dan in de 19e eeuw, ontdekt men de kamerplant als zodanig; alle lagen van de bevolking doen eraan mee. Hoe kon die omslag plaatsvinden? De Industriële Revolutie speelt een rol; door de verstedelijking die hiermee op gang kwam, verhuizen veel mensen naar de stad en raken daarmee verwijderd van de natuur. In de tweede helft van de 19e eeuw groeit de welvaart; hierdoor hebben mensen meer tijd en geld (voor planten) over. Bovendien kiest men steeds vaker voor een gezellige, huiselijke in plaats van sobere huiskamer. Planten en bloemen passen daar natuurlijk goed bij! En wat dacht je van de positieve invloed van planten op de gezondheid? De zuurstof die planten uitademen, zou de lucht in huis verbeteren. Wat daarnaast nog meespeelt: de plantenteelt is onder de rijken dus al langer een ‘ding’. De overstap van wilde natuur naar huiskamer is hierdoor minder groot. In de tussentijd gebeurt er nog van alles. Denk aan de opkomst van de Floralia-verenigingen als onderdeel van het 19e eeuwse beschavingsoffensief; stedelijke arbeiders junnen goedkoop stekjes krijgen om hun levens letterlijk op te fleuren. En zoals met meer dingen gebeurt, neemt de teelt na WOII flink toe. Sindsdien kunnen we de kamerplant niet meer wegdenken. 

Dordtse Courant, februari 1882: bloemisten en tuiniers worden opgeroepen stekjes voor de lokale Floralia te leveren.

 

 

Waarom elk kantoor een plant verdient

Allereerst, kantoorplanten boosten je creativiteit. Niks nieuws: de oude Grieken kenden het positieve effect van de natuur al. Al wandelend in de tuin, losten ze de meest complexe vraagstukken op. En wist je dat de kleur groen staat voor ontspanning, vrije tijd, kalmte en vrede? Als kleur die het meest in de natuur voorkomt, staat groen voor groei, werkt de kleur ontspannend en geeft energie. Ook is groen de rustigste van alle kleuren, waardoor het oog er niet door geïrriteerd raakt en je zo veel groen kan gebruiken als je wil. Lees hier meer over groen in je interieur.

De Universiteit van Wageningen geeft daarnaast nog zes belangrijke  redenen waarom elk kantoor een kantoorplant plant verdient: 

 1. Luchtvochtigheid: Kamerplanten zorgen voor een verbetering van de omgevingslucht. Ze zetten immers water, zonlicht en gassen (koolzuurgas en CO2) via de bladeren om in suikers en zuurstof. De geproduceerde hoeveelheid CO2 is minimaal. 
 2. Thermisch comfort: medewerkers ervaren de temperatuur in een kantoorruimte met planten minder snel als te warm of te koud.
 3. Aantrekkelijker: mensen beoordelen hun werkplek na beplanting als aantrekkelijker om te zien. De groene kantoorvriend is een ware toevoeging voor je interieur. 
 4. Gemoedstoestand: de gemoedstoestand van medewerkers is na de beplanting positiever dan daarvoor. 
 5. Tevredenheid over functioneren: medewerkers zijn na de beplanting meer tevreden over hun eigen functioneren dan ze daarvoor zijn. Dit geldt ook voor hun verwachting over hoe tevreden de werkgever over dit functioneren is.
 6. Minder ziekteverzuim: mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20% minder vaak ziek. Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Zelf aan de slag

Zet die bureaus maar vol! Welke plant leent zich nou echt voor deze eervolle taak? Kantoorplanten die een tijdje zonder water kunnen en weinig onderhoud vragen zijn natuurlijk prettig. Zelf hebben wij bijna allemaal een groen levend kunstwerkje op ons bureau. Verder staan er verschillende grote planten door ons kantoor verspreid en hangen er her en daar hangplanten. Ons plantenbehang maakt de Buro Dertig urban jungle natuurlijk helemaal af. Oja en vergeet het boeket op onze koffietafel niet. 

Met deze 5 planten profiteer je – zelfs zonder groene vingers – van de positieve effecten van planten: 

 1. Pannenkoekenplant: wij zijn fan van deze Pilea Peperomiodes. Hij is goed te stekken en met een flinke portie zonlicht en af toe wat water heb je er nauwelijks omkijken naar.
 2. Kentia Palm: wil je liever iets groters en nog meer junglegevoel? Ga voor een palm. De kentia is een van de sterkste.
 3. Aloë Vera: Als een plant door de oude Egyptenaren al ‘onsterfelijkheidsplant’ genoemd werd, dan weet je wel dat het goed zit met de levensduur van de Aloë Vera. Deze plant heeft graag een plekje in de zon, en om de week water geven is meer dan voldoende.
 4. Sasevieria (Vrouwentongen): deze plant kan eigenlijk alleen doodgaan als je hem te veel water geeft.
 5. Cactus en vetplant: cactussen houden van een zonnige plek en hebben weinig water nodig. Niet gek natuurlijk, gezien hun natuurlijke leefmilieu in de woestijn. 

En dan nog een gouden groene tip: spreek af wie op kantoor de planten verzorgt. Bij ons is Malou de grote plantenvriend. Zo krijgen jullie planten niet te weinig, maar ook niet te veel water!