fbpx

Ode aan Mick’s Rijmwoordenboek

Schaar rijmt op sumoworstelaar. Pizza rijmt op Ibiza. Zwager rijmt op bagagedrager. Hoe zouden we de decembermaand doorkomen zonder onze volksheld Mick? Neerlands woordentovenaar. De dichtkeizer des vaderlands. Het is tijd voor een lofzang. Een complimentenregen. Een serenade. Een aanzoek. Een ode aan Mick’s Rijmwoordenboek.

Michael Janus

Wie is toch die levende legende? Mick heet eigenlijk Michael Janus. Een achternaam met een handjevol leuke rijmwoorden, hoe kan het ook anders. Mick is inmiddels 45 jaar en bedacht als jonge student in 1999 een programmaatje om rijmwoorden mee te vinden. Het eerste online rijmwoordenboek was geboren: Mick’s Rijmwoordenboek. En och wat ben ik blij met die geboorte. De website is wat mij betreft cultureel erfgoed. Open je ogen, UNESCO!

Oud jasje / nieuw jasje

Ga naar www.rijmwoordenboek.nl en waan je in 1999. De tijd heeft hier stilgestaan. We betalen met guldens, onlangs werd nog een Elfstedentocht geschaatst en niemand zeurt over de Brexit. Vroeger was alles beter. Dat zou je denken althans. Niet in Mick’s huis! Hier is de wereld ieder jaar weer een stukje mooier. Sinds vorig jaar heeft Mick’s Rijmwoordenboek namelijk een nieuw jasje. Ja, ik ben serieus. De website die je nu bekijkt is een vernieuwde versie. Kan het jou niet oud genoeg? Geen probleem, met een druk op de knop trek je het oude jasje aan. Of je nou voor het nieuwe of het oude jasje gaat, dat maakt eigenlijk weinig uit. Beiden zitten als gegoten. Het enige dat jou uit je nostalgische bui zou kunnen halen, zijn de online advertenties van verschillende webgiganten. Centen verdienen, het is hem volledig vergeven. Ik gun Mick alle rijkdom van de wereld.

Slapend rijk

Ligt onze rijmkoning dan al jarenlang met cocktails op een wit strand terwijl hij de kaviaar uit zijn mondhoeken veegt met briefjes van 500? Nee nee, gewoon Mick Modaal. Naar eigen zeggen haalt hij de kosten (bloed, zweet, tranen en hosting- en serverkosten) eruit en kan hij ieder jaar goed op vakantie met zijn gezin. Hartstikke leuk natuurlijk, op vakantie kunnen omdat mensen in december massaal je website aanbidden. Als mensen echter het hele jaar door zouden dichten, dan kunnen we Mick echt laten zwemmen in het geld. Dus kom op landgenoten: schrijf een opbeurend gedicht tijdens Blue Monday, rijm je suf aan het paasontbijt en zet je dichtknobbel aan het werk wanneer je hossend door de straten loopt op Koningsdag.

Mick pic

Hoe kunnen we onze Mick nou beter eren dan door zijn naam voor eens en voor altijd vast te leggen in de Nederlandse taal? Heel Nederland is klaar mét de dick pic, maar zijn we in dit kikkerlandje dan ook juist klaar vóór de mick pic? Het idee is simpel: maak een screenshot van jouw favoriete woord in Mick’s Rijmwoordenboek. Deel je screenshot vervolgens – let op, dit is belangrijk – ongevraagd met je sociale omgeving. Daag tot slot je vrienden en familie uit om ook mee te doen aan de #mickpic challenge. “Schrik een ander niet af met je stick, maar verrijk hun woordenschat met een mick pic!” Zeg het voort, het is tijd voor een revolutie. Lang leve de mick pic!

Door Calvin van Duijvenvoorde