fbpx

Muziek tijdens het thuiswerken

Muziek: het verbetert je brein, beïnvloedt je stemming, roept oude herinneringen op en maakt je actief. Maar muziek tijdens het thuiswerken: in een huis met huisgenoten/familie/een partner/kinderen (en dus verschillende muzieksmaken!), is dat nou juist goed of niet? Luisteren jullie tijdens het thuiswerken veel naar muziek? Alleen met een koptelefoon of over speakers met z’n allen? Waar de een zich beter kan concentreren, raakt de ander erdoor afgeleid. In deze blog: wat muziek doet met je brein, de voor- en nadelen van muziek luisteren tijdens het werken én welke muziek je dan het beste kunt luisteren.

Wat doet muziek met je brein?

Muziek doet iets met de mens. Een vroeggeboren baby naar harpmuziek laten luisteren schijnt een positief effect op de groei te hebben. De muziek van Verdi of aria’s in Puccini’s opera Turandot werken – door de repeterende cyclus van 10 seconden – kalmerend als je gestrest bent. Klassieke muziek stimuleert de verkoop van dure wijnen; iets waar de wijnhandelaar graag gebruikt van maakt. En muziek zorgt voor een onbedwingbare neiging om te dansen. Hoe precies, dat legt Scherder uit in dit filmpje

Muziek is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen. Maar wat gebeurt daar dan precies in de hersenen? Muziek activeert het hele brein, stelt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Als we naar muziek luisteren, worden tegelijkertijd verschillende hersengebieden actief. Elk element, zoals ritme, klank, melodie en harmonie hebben invloed op specifieke delen van de hersenen. Muziek prikkelt hersengebieden die betrokken zijn bij emotie, motoriek, geheugen en taal. Hierdoor kan muziek activeren, ontspannen en vrolijk, maar ook verdrietig maken.

 

Marketing en muziek

Het effect van muziek op onze emotie is iets waar marketingbureaus graag op inspelen. Muziek heeft namelijk – tot op zekere hoogte – invloed op ons gedrag. Marketingbureaus maken er hele studies van om te weten te komen hoe muziek het koopgedrag van consumenten beïnvloedt. Als een winkel achtergrondmuziek draait die past bij het imago van de zaak, hebben klanten eerder de neiging iets te kopen. En ook in horecagelegenheden wordt de muziek vaak zorgvuldig geselecteerd, alles om ervoor te zorgen dat de consument zich op zijn gemak voelt. En daardoor meer consumeert.

Maar ook om het tegenovergestelde effect te bereiken – mensen wegjagen – kan muziek heel nuttig zijn. Rond sommige scholen en op treinstations moet vervelende muziek ervoor zorgen dat hangjongeren hun toevlucht ergens anders zoeken. Wist je bijvoorbeeld dat in de IJpassage van station Amsterdam Centraal ’s nachts het Eftelingmuziekje Carnaval Festival uit de speakers schalt? Sindsdien denken gestrande reizigers wel twee keer na voordat ze er op een bankje gaan liggen slapen.

 

 

Voordelen van muziek luisteren tijdens werk

Muziek heeft niet alleen effect op emotie, maar ook op productiviteit. En dat is iets wat op kantoor goed van pas komt. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat de prestaties op kantoor verbeteren als je naar muziek luistert. Mits het op de achtergrond staat en niet afleidt, stimuleert muziek het brein en verhoogt het de hersenactiviteit, waardoor men alerter wordt en uiteindelijk productiever. Doordat je brein actiever wordt, wordt ook ruis beter weggefilterd. Dat maakt dat je beter kunt werken: werknemers die tijdens hun werk naar muziek luisteren zijn sneller klaar met hun werkzaamheden. Daarnaast komen ze op betere ideeën. De muziek zou de stemming en daarmee de productiviteit positief beïnvloeden. Oftewel: wie vrolijk is, werkt productiever.

 

Heeft het luisteren van muziek op kantoor ook nadelen?

Muziek luisteren is dus voordelig voor je prestaties en productiviteit, maar wellicht niet erg sociaal voor je collega’s. Muzieksmaken verschillen en iedereen is met verschillende taken bezig, die een andere concentratie vereisen. Het is daarom wel zo vriendelijk om een koptelefoon te dragen als je muziek luistert. Maar, dan mis je weer wat er gebeurt op de werkvloer en ben je niet erg aanspreekbaar voor collega’s. De hele dag met een koptelefoon op is dus ook niet erg sociaal, maar wel handig als je je moet concentreren. Ons antwoord op de vraag of muziek luisteren tijdens het werk goed is? Ja! Mits je rekening houdt met je omgeving.

 

 

Welke muziek kun je het beste luisteren?

Om van die voordelen te kunnen profiteren is het belangrijk dat je nummers kiest die passen bij de werkzaamheden. Zo worden repetitieve taken, die wél focus maar weinig denkwerk vereisen, eenvoudiger met muziek. En worden fabrieksarbeiders productiever als er vrolijke, up-tempo muziek op de achtergrond te horen is. Bekijk hier maar eens wat popmuziek met onze hersenen doet.

Taken die veel denkwerk vereisen, zoals een ingewikkelde tekst schrijven, hebben baat bij muziek waarbij je je volledig kan focussen; muziek waar weinig pieken en dalen in voorkomen. Je hersenen zijn namelijk constant bezig om muziek te interpreteren en doen je hersenen voorspellingen over wat zal komen. Je bent dan aan het multitasken en dat komt een taak niet ten goede. Kies bijvoorbeeld voor instrumentale muziek of muziek in een taal die je niet verstaat.

 

Meest gedraaide hitjes op kantoor

Instrumentale of klassieke nummers of muziek in een andere taal dus; dat is de wijze les hier. Toch lijkt menig werkend mens zich daar niks van aan te trekken. Heb jij een collega (of huisgenoot/partner) tegenover je zitten met een koptelefoon op? Grote kans dat hij of zij een van de volgende nummers luistert. Dit zijn de meest gedraaide nummers op kantoor volgens Spotify. Zit jouw favoriete nummer er ook tussen?

  1. Adele: Someone Like You
  2. Arctic Monkeys: Do I Wanna Know?
  3. Mumford & Sons: I Will Wait
  4. Rihanna: Diamonds
  5. Katy Perry, Juicy J: Dark Horse
  6. Beyoncé, Jay-Z: Drunk in Love
  7. Bruno Mars: Treasure
  8. Lady GaGa, R. Kelly: Do What U Want
  9. Calvin Harris: Under Control
  10. Daft Punk, Pharrell Williams, Nile Rodgers: Get Lucky