fbpx
Rotterdam Photo 2018

Rotterdam Photo 2018: het bouwen van een community

Van 8 tot en met 11 februari 2018 vond Rotterdam Photo plaats. Een gratis, internationaal fotografiefestival tijdens de Art Rotterdam Week. Deze Rotterdamse kunstweek is het walhalla voor de kunstliefhebber. Met diverse kunstbeurzen als de ART Rotterdam en OBJECT Rotterdam en een tal van culturele evenementen kan je inspiratie opdoen, kunst kopen en nieuwe contacten opdoen in de kunstwereld.

Wij verzorgden voor de eerste keer de marketing en communicatie van Rotterdam Photo, maar de Art Rotterdam Week was een oude bekende van ons. In 2015 waren we betrokken bij de Rotterdam Contemporary Art Fair (RC Art Fair) in de Cruise Terminal Rotterdam. Een ander evenement, maar wel dezelfde uitdaging. Want hoe krijgt je event bestaansrecht binnen het grote en diverse culturele aanbod van de Art Rotterdam Week?

 

Rotterdam Photo 2018
Malou bij de expositie van fotograaf Matthew Septimus

 

Rotterdam Photo heeft gelukkig een flink aantal ‘Unique Selling Points’. Het is een van de weinige grote evenementen tijdens de Art Rotterdam Week die gratis toegankelijk zijn en de locatie is top: het levendige Deliplein in Katendrecht. Je ziet werk van gerenommeerde fotografen en nieuwe talenten naast elkaar. Gecureerd en uitgekozen via een open call. Daarnaast worden de exposities op een bijzondere wijze gepresenteerd: in groen-witte scheepscontainers in de open lucht. Interessante elementen die we goed hebben kunnen meenemen in de marketing en communicatie.

 

Rotterdam Photo 2018 - Jacqueline Fuijkschot-45
Rotterdam Photo 2018. Foto door Jacqueline Fuijkschot.

 

Met deelname van meer dan vijftig fotografen was ook aan interessant en divers beeld geen gebrek. Een zegen voor social media en met name Instagram waar toffe beelden je tijdlijn domineren. In een korte tijd produceerden we 84 Instagramposts, heel veel Instastories en 85 Facebookposts. De website was gevuld, het drukwerk af, de posters rondgebracht en de pers geïnformeerd. Rotterdam Photo kon beginnen.

Het was koud, heel koud. Maar dat mocht de pret niet drukken. Zowel bezoekers als deelnemers hadden het zichtbaar naar hun zin. En wij? Wij waren volop aan het genieten. Thermokleding aan, foto’s maken, een rondleiding geven, programmaboekjes uitdelen, social media updates doen, het coördineren van fotografen en videomakers die Rotterdam Photo vastleggen, de pers te woord staan en eindelijk de fotografen ontmoeten met wie je in het voortraject veelvuldig contact hebt gehad. Na een voorbereidingstijd van ruim vier maanden, vloog het festival in vier dagen voorbij. Samen met collega’s en deelnemende fotografen hebben we gebouwd aan een hechte community van fotografie liefhebbers. Nu gaan we in één ruk door naar het Café Theater Festival in Utrecht!

 

Rotterdam Photo 2018 - Jacqueline Fuijkschot-6
Opening Rotterdam Photo 2018 – Foto door Jacqueline Fuijkschot
Rotterdam Photo 2018 - Jacqueline Fuijkschot-8
Opening Rotterdam Photo 2018 – Foto door Jacqueline Fuijkschot
Rotterdam Photo 2018 - Jacqueline Fuijkschot-65
Malou geeft de leden van fotografie vereniging Dupho een rondleiding
Rotterdam Photo 2018 - Jacqueline Fuijkschot-74
Rotterdam Photo 2018: Jacqueline Fuijkschot
Rotterdam Photo 2018 - Jacqueline Fuijkschot-81
Kantoorhond App bij Rotterdam Photo 2018. Foto door Jacqueline Fuijkschot
JK_Rotterdam_Photo_2018_008
Rotterdam Photo 2018. Foto door Jesse Kraal
JK_Rotterdam_Photo_2018_016
Rotterdam Photo 2018. Foto door Jesse Kraal
JK_Rotterdam_Photo_2018_052
Rotterdam Photo 2018. Foto door Jesse Kraal