fbpx

Seizoenen in de kunst: lente

Kijk jij de hele winter stiekem al uit naar het voorjaar? Dan heb je geluk! Door de extreem warme winter begint de lente dit jaar opvallend vroeg; een maand eerder dan normaal. Dat blijkt onder andere uit verschillende bloemen die veel eerder in bloei staan (lees maar). Hoewel we ons daar eigenlijk zorgen over moeten maken, is dat zonnetje toch ook wel erg fijn. Maar, kleine kanttekening: van de zon genieten doen we nu alleen verantwoord buiten of vanuit je tuin of balkon.

We krijgen weer kleur in de natuur: groen blad aan de kale bomen en bloemen die gaan bloeien. Zijn kunstenaars ook zo blij met de lente? Ja zeker! Net als de herfst en de winter, is ook dit seizoen een inspiratiebron voor veel artiesten. Denk aan liedjes die het gevoel van de lente oproepen, zoals zoals Morning has broken van Cat Stevens, Spring is here van Frank Sinatra of Het is altijd lente van Peter de Koning. En natuurlijk all time favorite: Here comes the sun van de Beatles. Daarnaast heeft ook menig beeldend kunstenaar zich laten inspireren door de lente. Omdat we deze werken op dit moment niet in het museum kunnen bezoeken, brengen we de schilderijen naar jullie: 

 

Bloemenliefhebber

In ons onderzoekje naar lenteachtige kunstwerken moesten wij meteen denken aan Vincent Van Gogh. Hij was een groot liefhebber van bloeiende bomen. Zijn schilderij Amandelbloesem is daar een bekend voorbeeld van. De amandelboom bloeit vroeg in het voorjaar en staat symbool voor nieuw leven: het begin van de lente! Van Gogh liet zich voor dit werk inspireren door de Japanse prentkunst. En menig ander liet zich weer inspireren door deze bloemen van Van Gogh.

 

Vincent van Gogh, Amandelbloesem, 1888-1890

 

Lente of goddelijke bijeenkomst?

Een ander wereldberoemd schilderij dat gaat over het begin van de lente is La Primavera (de lente) van Botticelli. Een kleine blik op de personages die zijn afgebeeld: de vrouw in het midden is Venus, de godin van de Liefde. Boven haar zweeft Amor/Cupido en helemaal links is de god Mercurius te zien. Naast haar aan de linkerkant staan de drie Gratiën (drie zusters uit de Griekse en Romeinse mythologie) en rechts van haar staat Flora, de godin van de bloemen en de jeugd. Rechts naast Flora staat de nimf Chloris die beet gepakt wordt door Zephyrus, de God van de wind. Naast de negen personages blijken er wel 500 bloemen en rond de 170 soorten bloemen zeer gedetailleerd door Botticelli te zijn geschilderd. Kun jij ze allemaal ontdekken? Hoewel het schilderij het begin van de lente toont, lijkt het toch vooral een goddelijke bijeenkomst. De sfeer van de lente, met de bloeiende natuur lijkt te ontbreken. Wat vind jij?

Sandro Botticelli, La primavera, ca. 1477-1482

 

Wat de komst van de verftube doet

Impressionistische schilderwerken beelden de lente heel anders af. Hoe dat komt? Vooral door de uitvinding van de verftube in 1841. Schilders kunnen hierdoor buiten – en plein air genoemd – schilderen. Verf in een tube droogt niet uit en kan in handzame hoeveelheden meegenomen worden. De jonge impressionisten die rond 1860 naar buiten trekken om te schilderen, zien hoe de kleuren van het landschap door de stand van de zon en de weersomstandigheden voortdurend veranderen. Zij proberen dat ter plekke op hun doek vast te leggen. Dat verklaart de haastige manier van schilderen en de onscherpte van hun voorstellingen. Claude Monet is een van die impressionisten en schildert vele malen de lente. Zoals de lente aan de Seine die je bovenaan al zag en de lente in Vétheuil die je hier ziet:

Claude Monet, Lente in Vétheuil, 1880

 

Laat die lente maar komen! Zo vonden ook de volgende kunstenaars die de lente schilderden:

 

Alfred Sisley, Boomgaard in de lente te By, 1881

 

James Tissot, Lente, 1865

 

Adriaen Pietersz. van de Venne, Lente, 1625

 

Keisai Eisen, Schoonheden in een lente storm, ca. 1828

 

Meer lezen over kunst en seizoenen? Hier vind je onze blog over de winter. En hier over de herfst.