video apps

Zo maak je makkelijk en snel video’s voor je social media kanalen

Het wordt al jaren geroepen door trendwatchers: video’s worden een nóg belangrijker onderdeel van je social media-strategie. Waarom? Het bereik is veel groter. Facebook ‘beloont’ je door je video beter in het algoritme mee te nemen. Bovendien kun je in een video je boodschap veel beter over laten komen dan in tekst. Je boodschap wordt tenslotte vormgegeven in beeld, tekst én geluid. En de kijker hoeft niet eens meer zelf je bericht te lezen wanneer jij de inhoud in bewegend beeld en geluid aan hem vertelt.

 

Het resultaat: mensen zien je post vaker, mensen blijven langer kijken, video’s worden vaker gedeeld dan geschreven berichten, de informatie komt naar de kijker toe, dus de kijker hoeft niet meer zelf proactief je bericht te lezen, de boodschap blijft beter hangen én jij krijgt de gelegenheid om wat van jezelf te laten zien. Overtuigd? Dan komt stap twee: want hoe maak je nou eigenlijk zelf een professionele video? We selecteerden de vier handigste video-apps voor je:

 

1. Inshot

Snel video’s vierkant maken en effecten toevoegen

Inshot is een vrij bekende en gebruiksvriendelijke app waarmee je video’s kunt bewerken. Je kunt ze bijvoorbeeld vierkant maken en leuke effectjes toevoegen. Het werkt goed, simpel en snel, maar laat wel een klein watermerkje achter in je video. Wil je de app gebruiken zonder watermerk, dan betaal je eenmalig 3 euro.

 

Inshot app
Inshot is handig om je video vierkant, staand of juist liggend te maken, maar laat wel een watermerk achter

 

2. Clips

Vlogs opnemen met je telefoon en automatische ondertiteling

Handig om nog even bij stil te staan: de kijker bekijkt video’s vaak zonder geluid. Ondertiteling bij je video is dus echt een must, zeker bij vlogs! Als je zoekt naar een goede ondertitel-app dan kom je ongetwijfeld Clips tegen. Gebruikers zijn lyrisch over de app en dat is niet voor niets: het is de enige app die jouw gesproken tekst (ook Nederlands!) live om kan zetten naar ondertiteling. De app werkt inderdaad goed, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 

  • De app maakt alleen vierkante video’s
  • Spraakherkenning staat nog in de kinderschoenen, dus je moet heel duidelijk articuleren
  • De ondertiteling laat nog wat te wensen over, maar gelukkig kun je deze achteraf nog aanpassen om de fouten eruit te halen
  • Je kunt niet knippen in je filmmateriaal. Je video moet dus in één keer goed worden opgenomen
  • Clips werkt met het spraakbesturingssysteem van Apple en is daardoor alleen beschikbaar voor iPhones

 

Naast vloggen kun je de app ook gebruiken om voice-overs mee in te spreken. Bovendien heeft Clips een aantal effecten, stickers en veel muziekkeuze om jouw filmpje helemaal compleet te maken. Al met al een handige app om eens uit te proberen dus. Clips is overigens gratis!

 

3. Magisto

Filmpjes bewerken en monteren

Heb je al filmmateriaal en wil je die makkelijk bewerken, dan is Magisto een handige app. Je selecteert een aantal video’s, edit ze tot een goedlopend filmpje, kiest een thema, muziek en wat leuke effecten uit en je bent klaar! Magisto maakt trouwens gebruik van artificial intelligence. Hierdoor herkent de app gezichten en kan het zelfs de beste delen uit je filmmateriaal vinden!

 

Magisto heeft een gratis en een betaalde versie. In de gratis versie kun je de video’s wel direct delen op social media, maar je kunt je video niet opslaan in je telefoon. Met een abonnement (vanaf 5 euro per maand) kan dat wel.

 

Magisto app
Magisto: bepaal je editing stijl, kies een soundtrack en wacht tot Magisto zelf een filmpje voor je heeft gemaakt

 

4. Quik

Snel knippen en plakken tot een goede video

Een volledig gratis alternatief voor Magisto is Quik. Quik is ontwikkeld door de makers van GoPro en lijkt heel erg op Magisto. De video-app heeft wat minder geavanceerde opties, maar is daardoor wel een stuk gebruiksvriendelijker. Je kunt bijvoorbeeld geen video-in-video filmpjes maken, maar voor het knippen en plakken van filmpjes werkt het prima! Kortom: fijne, gratis app voor een snelle, professioneel uitziende video.

 

Quik app
Quik is heel overzichtelijk: zet je videofragmenten achter elkaar, voeg eventueel tekst toe, bepaal de effecten en je bent klaar

 

Er zijn natuurlijk ontelbaar veel apps te vinden, maar met deze vier apps heb je alles wat je nodig hebt om je video’s social media-ready te maken: van editen tot ondertiteling en effecten toevoegen.. Nog een tip als uitsmijter: wees niet te verlegen en probeer het gewoon eens uit. Succes!

 

Door: Nikki van Duuren