fbpx

Anderhalvemeterzomer

Het is inmiddels zomer. Zowel meteorologisch (sinds 1 juni), astronomisch (sinds 21 juni) als in de praktijk (het is ontiegelijk heet). En het wordt dit jaar zeker geen doorsnee zomer. Dat weten we in ieder geval zeker. Premier Rutte kondigde gisteren nieuwe versoepelingen aan, goed nieuws! Anderhalve meter blijft echter de norm. En daarmee is de anderhalvemeterzomer geboren. Een geweldig woord tijdens een potje scrabble, maar wat kunnen we verwachten? Rutte noemde de afgelopen maanden een achtbaan. Maar wordt deze zomer dan ook een achtbaan van emoties? We nemen graag vier fases met je door: ontkenning, woede, verdriet en tot slot acceptatie.

Ontkenning

Anderhalvemeterzomer? Nog nooit van gehoord! Met vingers in je oren en oogkleppen op wandel je door het huis. Nadenkend welke grote festivals je allemaal wil bezoeken de komende maanden. Down The Rabbit Hole, Lowlands, Rock Werchter. Of misschien wel allemaal. Het woord ‘afgelast’ komt heel kort in je op, maar je drukt het gauw weg. In je hoofd gaan ze gewoon door. Je zoekt alvast driftig naar geschikte outfits en een matchende fanny pack.

Woede

Anderhalvemeterzomer? Weg ermee! Je wil hutjemutje dicht op elkaar staan in de rij voor een festivaltoilet. Je wil je met klotsende oksels door een menigte wurmen om het zojuist gehaalde bier naar je vrienden te brengen, die uiteraard helemaal linksvoor bij de boxen staan. Je smijt de desinfecterende handgel door je huis. Dit is niet de zomer die je in gedachten had. Uit pure boosheid begin je uit het niets een sok om te vormen tot een niet-medisch mondkapje. Dat zal ze leren! En wie ‘ze’ zijn, dat weet niemand.

Verdriet

Anderhalvemeterzomer? Je kan wel janken! Je gebruikt je sokken inmiddels niet meer als masker, maar om je tranen mee te drogen. Ook je festivalkaartje is hiervoor geschikt. Je dompelt jezelf even helemaal onder in een bad van pessimisme. Dit heb uitgerekend jij weer. Ze moeten ook altijd jou hebben. Dat sentiment.

Acceptatie

Anderhalvemeterzomer? Oké! Uiteindelijk daalt het besef in: dit is de realiteit. Misschien valt het allemaal best mee. En zijn er genoeg dingen die je wel kunt doen. Neerploffen op een terras met de zon op je hoofd en een drank naar keuze in je glas. In alle rust je favoriete kunstwerken bekijken in het museum. Een coronaproof festival bezoeken. Een lange wandeling maken in de natuur. Op veilige afstand wegdromen tijdens een openluchtconcert. De zon schijnt en je flesje handgel is niet meer halfleeg, maar halfvol. Laat die anderhalvemeterzomer maar komen!

Door: Calvin van Duijvenvoorde